Zdrowa żywność - czy jedzenie może mieć właściwości lecznicze?

Zdrowa żywność - czy jedzenie może mieć właściwości lecznicze?

Czym jest zdrowe odżywianie? To pytanie zadaje sobie wiele osób. W rzeczywistości pojęcie to sprowadza się o tego, abyśmy unikali produktów, które nam szkodzą i zastępowali je tymi, które mają korzystny wpływ na organizm. Dietetycy od lat są zgodni co do tego, że w naszej diecie nie powinno przede wszystkim zabraknąć warzyw i ogólnie produktów roślinnych. Dostarczają one najwięcej witamin i składników mineralnych. W dzisiejszym artykule przedstawiamy kilka takich, których naszym zdaniem nie powinno zabraknąć w świadomej diecie.

Imbir — właściwości prozdrowotne i zastosowanie

To jest przyprawa, która gromadzi cenne dla zdrowia właściwości lecznicze. Warto go używać, kiedy borykasz się ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Posiada też właściwości pomagające przy objawach choroby lokomocyjnej. Doskonale sprawdza się także przy wspieraniu leczenia różnych rodzajów przeziębień albo grypy. Imbir działa korzystnie również na bóle miesiączkowe! Można go stosować na dużo sposobów. Jako suszoną przyprawę, jako herbata ziołowa albo nalewkę. Nasz pomysł to zalać plastry obranego imbiru wrzącą wodą, do letniego naparu dodać łyżkę miodu i sok z połówki cytryny. Spożywaj taki napój każdego dnia, a na pewno ujrzysz efekty!

Siemię lniane nie tylko na problemy żołądkowe 

Posiada dużo oleju i związków śluzowych. Znajduje się w nim również białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a zwłaszcza satysfakcjonująca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można śmiało opisać mianem superfood. Spożywanie siemienia lnianego na pewno jest korzystne przy gubieniu kilogramów, zaparciach, a także suchym kaszlu. Te malutkie ciemne i rozpoznawcze ziarna mają również przeciwnowotworowe właściwości. Warto więc spożywać siemię w regularnym odstępie czasu! 

Kurkuma — jak stosować i na co pomaga?

Jest przyprawą, którą stosuje się od bardzo dawna. Stanowi ona fundament dużej części azjatyckich dań. Poza wyróżniającym się walorem smakowym nie można nie wziąć pod uwagę jej działania prozdrowotnego. Wykorzystywanie kurkumy usprawnia działanie systemu immunologicznego. Jest ona również korzystna w przeciwdziałaniu nowotworom. Doskonale wspomaga układ pokarmowy i normalizuje jego działanie. Ma skuteczne działanie przeciwzapalne. Jest skuteczną bronią w walce z grzybicą oraz dolegliwościami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny wykorzystywać osoby, które próbują wyleczyć zapalenie zatok. Przyprawa wspaniale przyspiesza proces rozrzedzania śluzu, więc zdecydowanie łatwiej jest je przeczyścić. 

Czosnek — jakie ma właściwości lecznicze?

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu. Ze względu na obecność silnych substancji antybakteryjnych, pomaga zwalczać infekcje i wirusy. Mało kto o tym wie, ale skuteczny jest on także w leczeniu próchnicy, schorzeń układu pokarmowego, układu oddechowego oraz dróg moczowych. Czosnek pełni funkcję obronną. Regularnie spożywany ochrania on organizm przed gruźlicą, bakterią coli oraz wrzodami żołądka. Zawarta w czosnku salicyna wpływa korzystnie na pracę serca, oraz układu krążenia. Wiedzą o tym przede wszystkim osoby cierpiące na chorobę zakrzepową, czy miażdżycę. W czosnku nie brakuje także witamin z grupy B i C oraz licznych związków, takich jak: mangan, miedź, chrom, żelazo, fosfor, wapń oraz rutyna.

Informacje
Dodany przez użytkownika: Bożena Stępień
Oceń
Ocena: brak
Liczba ocen: 0
Tagi artykułu
Więcej od Bożena Stępień
Komentarze
Celestyn Brzeziński

Kiedyś ludzie tylko czerpali wszystkie wartości odżywcze, witaminy właśnie z jedzenia. Teraz to większość się suplementuje.

Oceń
  • 0
  • 0
Dodaj komentarz
Artykuły w kategorii Zdrowie i odżywianie
Olej z czarnuszki – czy warto go stosować?
Komentarze: 2
Ocena: brak